pottery road crossing

Look Both Ways

The Pottery Road Pedestrian Crossing is the first component in a larger project to provide interpretation, accessibility, and environmental control for Crothers’ Wood, one of the few remaining fragments of Carolinian forest in both the Toronto area and throughout Canada. Designated an Environmentally Sensitive Area (ESA) by the Toronto and Region Conservation Authority, this site is part of the City of Toronto’s Terrestrial Natural Heritage System along the East Don River Valley.

Pressured by its urban location, the site’s heavy usage by hikers, cyclists, and dog walkers has resulted in numerous unplanned and unsustainable trails, as well as a dangerous crossing at Pottery Road. PLANT was able to address these issues by designing a network of shelter kiosks, benches, registry markers, and pathways that create a more formalized experience of the site while also protecting its fragile conditions. At Pottery Road, the controlled crossing includes water-inspired graphics reminiscent of the Don River flooding and laser-cut signage directing and controlling safe crossings.

The Pottery Road Pedestrian Crossing has received the following awards: 2014 National Urban Design Award (Award of Merit), 2014 CSLA Award of Excellence (National Merit), and a 2013 Toronto Urban Design Award (Award of Merit).

Multi-modal traffic

All forms of traffic can now smoothly flow past each other

View from the soutwest

A river of blue waves guides the flow of pedestrian traffic

View from the southeast

Weathering steel barriers channel the street crossing

Sign detail

Laser-cut steel sign detail

View of the central island

The paving pattern flows through the crossing

Paving detail

Paving pattern detail

View of the thresholds

Thresholds with Seating

View from the south along Pottery Road

View to Pottery Road Bridge

project credits >